Larma 112 vid hjärtstopp

Värdefulla tips när du ringer SOS Alarm

Vid onormal andning - larma 112 och förbered HLR

Om du hittar en person som visar sig vara medvetslös, börja alltid med att kontrollera andningen. Om det visar sig att personen har onormal andning eller ingen andning alls – larma 112 och påbörja hjärt och lungräddning. Gör sedan växelvis 30 hjärtkompressioner följt av 2 inblåsningar.

Använd högtalarfunktionen

Om du är ensam och hittar en medvetslös person som saknar andning ska du larma 112 på din telefon och sätta på högtalarfunktionen så att du samtidigt kan påbörja HLR. Om någon annan kan larma 112, be då denne göra detta medan du påbörjar HLR.

Högtalarfunktionen är väldigt effektiv i och med att den ger dig möjlighet att påbörja hjärtkompressioner samtidigt som du talar med SOS alarm. Larmoperatören kommer att börja med att ställa dig ett antal frågor, om du då blir inaktiv med telefonen i handen istället för att göra HLR försämras överlevnadschansen avsevärt för den som är drabbad av hjärtstopp.

larma SOS, 112 vid hjärtstopp
Aktivera telefonens högtalare
larma 112
Kontrollera medvetandet hos den drabbade

Vilka frågor ställer SOS alarm?

Det är bra att känna till vilka frågor SOS alarm brukar ställa till den som ska larma 112 så att du är förberedd på dessa svar när du väl ringer. Om du har tydliga och snabba svar förenklar det för larmoperatören och skyndar på arbetet med att skicka ut rätt räddningsresurser till olycksplatsen.

Exempel på hur inledningen till ett samtal till SOS alarm kan låta följer nedan:
– SOS 112 vad har inträffat?

Beroende på ditt svar kommer följdfrågor så som:
– På vilken adress befinner du dig?
– Vad är ditt namn och telefonnummer?

SOS alarm, larma 112
Beskriv händelsen så detaljerat som möjligt

Vad är det som har inträffat?

Var så tydlig som möjligt när du beskriver vad som har hänt, ta några djupa andetag innan du börjar prata, tala lugnt och försök att inte skrika i telefonen, det blir svårare att höra då. Beskriv situationen du ser framför dig, och försök få med så många detaljer som möjligt.

Det är en stor trygghet att kunna prata med SOS alarm som snabbt kan ge svar bland annat på frågan: hur gör man hjärt och lungräddning?

Vilken adress befinner du dig på?

I nästa steg kommer larmoperatören att gå vidare och fråga efter vilken adress olyckan har inträffat på. Nu är det extra viktigt att du är tydlig och anger en korrekt adress och tydliggör vilken ort det gäller.

Exempelvis:
“Olyckan har inträffat på Storgatan 23 i Södertälje”.

Tänk på att det i Sverige finns många gator med liknande namn i olika kommuner och att det därför är viktigt att du nämner orten tillsammans med adressen för att undvika förvirring. Att nämna både adress och ort i samma mening är i detta sammanhang en grundregel som du alltid ska ta med dig.

Uppge ditt namn och telefonnummer

Ditt namn och telefonnummer behöver SOS alarm för att kunna ringa upp igen vid ett eventuellt avbrott. Därför är det viktigt att du uppger det faktiska telefonnummer som SOS alarm kan nå dig på så att de exempelvis inte hamnar i en telefonväxel.

Larma 112 inom 1 minut, avbryt ej samtalet

Målsättningen är att du ska larma 112 inom en minut från det att du hittar en person som har ett konstaterat hjärtstopp. Se till att inte avbryta samtalet förrän ambulans eller räddningstjänst är på plats och tar över. Vid en nödsituation kan larmoperatören leda och hjälpa dig med hur man utför hjärt och lungräddning.

Kan SOS alarm eller 112 spåra ditt samtal?

SOS alarm och 112 kan automatiskt spåra ditt samtal via mobiltelefon om du har GPS eller är i närheten av wifi-nätverk. Denna nya teknik kallas för AML – Advanced Mobile Location och kan ge en träffsäkerhet ner till 5 meter. SOS skriver att denna teknik fungerar på smarta mobiltelefoner med operativsystem Android (4.0) och iOS (13.1)

Om du inte har det senaste operativsystemet installerat på din telefon kan de istället spåra den via mobilnätets basstationer och då den närmaste basstationen i vissa fall kan ligga flera mil bort kan det då vara väldigt svårt att lokalisera just din telefon.

Du som inte har det senaste operativsystemet installerat kan istället ladda ner 112-appen, när du larmar 112 via denna applikation skickar den din position automatiskt. En annan fördel med att installera denna applikation är att du snabbt får viktigt information vid allvarliga händelser i din närhet

Ett verkligt scenario

Säg att du kommer till undsättning vid exempelvis en trafikolycka, nöj dig då inte med att till SOS alarm enbart säga att det är två bilar som har krockat. Var mer detaljerad som i följande exempel:

”Det har skett en trafikolycka, det är två bilar som har krockat med varandra, båda bilarna är krossade och intryckta i fronten, det sitter två personer kvar i ena bilen, en skriker och blöder från huvudet och den andre gör inga ljud ifrån sig. I den andra bilen finns ingen kvar men det ligger en person utanför som någon gör hjärt och lungräddning på.”

Nu får SOS alarm väldigt tydliga uppgifter – de vet hur många drabbade det handlar om och kan då direkt larma ut ett tillräckligt antal ambulanser till olycksplatsen. De vet att detta är av högsta prioritet och att även räddningstjänst och polis behöver larmas ut till olycksplatsen.

Använd koordinater för att lokalisera din mobiltelefon

SOS alarm behöver alltid en tydlig adress eller platsangivelse för att kunna vägleda ambulans, räddningstjänst och polis till den aktuella olycksplatsen – detta även när du befinner dig utomhus. Om det inte går att beskriva var du är med hjälp av geografiska kännetecken, skyltar eller namn på företagsbyggnader och du har en mobiltelefon med internetuppkoppling kan du ta fram din position med hjälp av koordinater.

Om du inte har möjlighet till detta och bevittnar en olycka när du är ute och kör kan du alltid beskriva att du har åkt exempelvis från Uppsala mot Gävle och att du har kört i ca 30 minuter. Försök gärna komplettera med eventuella skyltar för avfarter eller liknande och visa dig genom att vinka eller lysa med en lampa för eventuell räddningstjänst, ambulans och polis.

Underlätta för ambulans och räddningstjänst

Om ett hjärtstopp sker i ditt hem eller hos en bekant berätta gärna för din kontakt på SOS alarm hur huset ser ut. Om huset har en innergård, vilket väg är då lättast att ta sig in genom. Om det finns flera våningsplan, vilket våningsplan befinner du och den drabbade er på.

Vad står det för namn på dörren? Finns det någon portkod? Det bästa är om någon kan möta upp räddningspersonal för att spara tid. Ha också i åtanke att larmoperatören larmar ut ambulans och räddningstjänst under tiden ni pratar.

Kan man larma 112 från en låst telefon?

Det går att larma 112 från alla telefoner, oavsett om telefonen är låst eller om pengarna på ett eventuellt kontantkort är slut. Du ska till och med kunna larma 112 när du saknar täckning hos din egen nätoperatör. Samtalet ska i ett sådant läge kopplas vidare till närmaste basstation. Ett tips vid nätoperatörsstörningar är att ta ut SIM-kortet ur telefonen och ringa utan det – då ska andra nätoperatörer ta över samtalet.

112 för döva

Personer med tal- och hörselsvårigheter kan skicka larm till SOS alarm via SMS till SMS112 men måste då registrera sin mobiltelefon i förväg på SOS Alarms hemsida.

Larma 112 endast i nödfall

Larma 112 endast om du har akut behov av ambulans, polis eller räddningstjänst. Allt för många ringer 112 i onödan vilket tar upp värdefull tid och utrymme för de som verkligen behöver akut hjälp.

Om situationen inte är akut finns det andra nummer du kan ringa för att få hjälp.

Behöver du hjälp av polis ring 114 14

Är du eller ditt barn sjukt och ni behöver mer information ring 1177 eller besök www.1177.se då får ni prata med en sjuksköterska som ni kan rådgöra med och som kan tala om ifall ni behöver ringa 112.

Ring 113 13 om du behöver lämna viktigt information eller få information om allvarliga olyckor och kriser i samhället. Skulle det exempelvis brinna i en stor industri i din kommun och du är orolig för röken, ring 113 13 istället för 112.

Fördjupa dina kunskaper i HLR

Vi hoppas att denna artikel gav dig svar på hur man larmar 112 på bästa sätt. Den ersätter på inget vis en riktig HLR utbildning men om du vill du läsa mer om hur man gör HLR kan du läsa vår kompletta guide genom att klicka på länken nedan:

Hur gör man hjärt och lungräddning

Och glöm inte våra helt kostnadsfria HLR-affischer/handlingsplaner som visar hur man gör hjärt och lungräddning steg för steg på både vuxna och barn.

HLR affisch - Bilden visar handlingsplanen för vuxen HLR - Illustration: Wasim Hentati tel. 070-2736853 - HLR Experten

Kontakta oss