Hur kontrollerar man andning?
Lär dig göra en andningskontroll
1. Skapa en fri luftväg
När du har kontrollerat medvetandet och det visar sig att den drabbade personen inte går att få kontakt med ska du alltid kontrollera andning.
Titta i munnen
Luftvägen blockeras vid medvetslöshet
Hur skapar man fri luftväg?
2. Kontrollera andningen
För att kontrollera andning, öppna luftvägen och placera sedan ditt öra och din kind så nära den drabbades mun som möjligt och fäst blicken på bröstkorgen.
Fortsätt att hålla en öppen luftväg med dina händer och kontrollera nu andning genom att se, lyssna och känna.
Denna andningskontroll som består av momenten: se, lyssna och känn, ska inte ta längre tid än 10 sekunder. Anledningen till detta är att du så fort som möjligt ska kunna bedöma om den drabbade lider av ett hjärtstopp – så att hjärtkompressioner i sådana fall kan påbörjas utan dröjsmål.
Under dessa 10 sekunder ska du bedöma om personen andas normalt eller inte. En normal andning utgörs av ca 10-16 andetag per minut men du kan också använda din egen andning som en måttstock.
Se – Rör sig bröstkorgen och magen?
– Titta om bröstkorgen rör sig vid inandning och utandning?
– Är andningen snabb, långsam, regelbunden eller oregelbunden?
– Vilket djup har andetagen, är de ytliga, flämtande, ansträngda eller djupa?
Lyssna - Hörs det någon andning?
– Finns det några andningsljud? Lyssna ordentligt.
– Hur låter det? Är andningen rosslig, snarkande, pipig eller suckande?
Känn - Känner du utandningsluft eller bröstkorgsrörelser?
Lägg din kind mot den drabbades mun och näsa och försök känna efter om du kan identifiera en varm luftström. Håll din ena hand på den drabbades bröstkorg och försök känna efter om du kan identifiera bröstkorgsrörelser.
3. Vid ingen eller onormal andning
Om den drabbade personen andas onormalt eller inte andas överhuvudtaget, larma genast 112, sätt på högtalaren, och påbörja hjärt och lungräddning.
En onormal andning känns exempelvis igen på att den är långsam, ansträngd, suckande eller snarkande. Kort sagt: om andningen på något sätt låter konstig – gör då bedömningen att det är en onormal andning och påbörja HLR.
Ett annat exempel på onormal andning är vad som brukar kallas för agonal andning. Det är ett tillstånd som kan drabba en person som precis råkat ut för ett hjärtstopp. Vid agonal andning andas den drabbade med djupa men enstaka och ojämna andetag. Detta är att räkna som onormal andning och ska inte förväxlas med normal andning. Vid agonal andning får den drabbade inte i sig något syre då de djupa, ojämna andetagen enbart är en reaktion på hjärtstoppet.
En grundregel för HLR är alltså att alltid ta det säkra före det osäkra och påbörja hjärt och lungräddning även i de fall då du är osäker på om personen har en normal andning eller inte. Det är på intet sätt skadligt för hjärtat att påbörja kompressioner på en person med normal andning och puls.
Om du skulle påbörja hjärt och lungräddning på en fullt frisk person med puls och andning så kommer denne förmodligen bara att reagera på den smärta som bröstkompressionerna genererar genom att antingen göra motstånd eller vakna upp ur eventuell medvetslöshet.
Vanliga tecken på syrebrist
Var även uppmärksam på vissa tecken som visar att en person lider av syrebrist och därför inte andas normalt, till exempel blåfärgade läppar, naglar och öronsnibbar. På mörkhyade personer är det lättast att se tecken på syrebrist på insidan av läpparna.
4. Vid normal andning
Fördjupa dina kunskaper i HLR
Vi hoppas att denna artikel gav dig svaret på hur man kontrollerar andning. Den ersätter på inget vis en riktig HLR utbildning men om du vill du läsa mer om hur man gör HLR kan du läsa vår kompletta guide genom att klicka på länken nedan:
Hur gör man hjärt och lungräddning
Och glöm inte våra helt kostnadsfria HLR-affischer/handlingsplaner som visar hur man gör hjärt och lungräddning steg för steg på både vuxna och barn.